joi, 15 octombrie 2009

Pelerinii au fost ajutati de voluntari

Crucea Roşie Română Filiala Iaşi

Iaşi, 15 octombrie 2009

Cucea Roşie Română – Filiala Iaşi pe parcursul celor 5 zile (10-15 octombrie) a fost alături de pelerini, oferindu-le suportul psihologic necesar şi, după caz, primul ajutor. Numărul persoanelor suferinde a crescut tot mai mult, de la o zi la alta, ajungându-se la aproximativ 200 de pelerini care au solicitat ajutorul nostru.

Cele mai multe cazuri au avut la bază starea precară a vremii-frigul şi ploaia, la care s-a adăugat oboseala şi alimentaţia necorespunzătoare, fapt care a determinat suplimentarea numărului de voluntari, care a ajuns la 100.

Printre cele mai grave cazuri înregistrate se numără persoanele cu afecţiuni cardiovasculare care au necesitat transportarea la spital. Fracturi ale membrelor superioare datorate căderii de la propria înălţime prin leşin, contuzii şi două femei însărcinate – una în stare de inconştienţă, cealaltă în stare de lipotimie.

Crucea Roşie - Filiala Iaşi pe toată durata celor 5 zile a fost sprijinită în activitatea sa de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Mass-Media şi voluntari ai Crucii Roşii din Sectorul 6 Bucureşti, cărora le mulţumim pentru colaborare.

Anca - Georgiana Serban
Coord. Departament Mass-Media

si Strangere de Fonduri
Filiala de Cruce Rosie Iasi
E-mail: serban_anca_georgiana@yahoo.com
Tel.: 0743 940 521
http://animapoemas.blogspot.com/
http://crucearosieiasi.blogspot.com/

joi, 1 octombrie 2009

Crucea Rosie a solidaritatii


Autor: Sorina CIOBANU

Daca doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa isi ocupe timpul liber altfel decat in fata televizorului sau a calculatorului, nu ar fi rau sa il incurajati sa devina voluntar al Crucii Rosii. Intr-o lume in care tot mai putini oameni se uita in jurul lor, concentrandu-se doar pe propriile probleme, organizatia a ramas, de aproape 150 de ani, un simbol al solidaritatii umane, intervenind, prin voluntarii sai, in orice situatie in care persoane aflate la ananghie au nevoie de ajutor.

Cel mai varstnic voluntar are 86 de ani

In pofida aparentelor, se pare ca tinerii din Iasi nu sunt atat de lipsiti de spirit civic pe cat s-ar crede. Filiala ieseana a Crucii Rosii Romane numara in prezent peste 400 de membri, din care aproximativ 80 sunt activi tot timpul, iar restul sunt mobilizati pentru manifestarile de amploare. "Voluntarii nostri au varste cuprinse intre 14 si 86 de ani. Cel mai in varsta membru este doamna Margareta Andronic, care, la 86 de ani, s-a inscris din nou, in aceasta luna, la cursurile de prim ajutor, pentru a-si reimprospata memoria. Doamna a fost sora a Crucii Rosii in al Doilea Razboi Mondial si a fost tot timpul activa in organizatia noastra. Vrea sa fie utila in continuare. Cei mai multi din voluntarii nostri sunt, insa, tinerii, elevii de liceu si studentii, chiar daca mai avem si membri salariati sau pensionari. Acceptam adeziunea tuturor, indiferent de varsta", a explicat Verginiea Beldean, directorul filialei iesene a Crucii Rosii.

Elevii, cei mai interesati

La Iasi, Crucea Rosie desfasoara foarte multe actiuni in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si scolile din municipiu. Elevii sunt foarte interesati de cursurile de prim ajutor si isi doresc sa poata interveni in situatii limita. "Cererea din partea lor si a profesorilor este foarte mare. De altfel, in fiecare an, organizam in liceele si scolile partenere concursul national «Sanitarii priceputi», care are o priza foarte buna la public. De asemenea, in functie de numarul de noi voluntari, organizam periodic cursuri de prim ajutor gratuite la sediul nostru, in colaborare cu UPU de la Spitalul «Sf. Spiridon». Medici din UPU apropiati de varsta cursantilor vin la noi si ii invata pe studenti si pe elevi cum sa reactioneze in situatii concrete, cum ar fi cazul in care merg la discoteca iar cuiva i se face rau din cauza bauturii si fumului de tigara", a precizat Verginiea Beldean. De altfel, unii din voluntarii de la Iasi au avut ocazia de a-si ajuta semenii in situatii de zi cu zi. "O membra de-a noastra a acordat primul ajutor unei femei careia i s-a facut rau in tramvai. I-a spus vatmanului sa opreasca si a stiut exact ce sa ii faca victimei pana la sosirea ambulantei. In timpul liceului, o voluntara de-a noastra si-a ajutat doi colegi care au lesinat. Sunt foarte multe exemple de acest fel", a completat Verginiea Beldean.

Voluntari de "Sf. Parascheva"

Pe langa cursurile de prim ajutor si de educatie pentru sanatate, Crucea Rosie din Iasi desfasoara si foarte multe activitati cu caracter umanitar. Voluntarii ieseni au impartit alimente si haine persoanelor sinistrate la inundatii si organizeaza frecvent actiuni de ajutorare la familii nevoiase, in camine de batrani si alte institutii sociale. "Acum desfasuram si un program prin care persoanele cu tuberculoza sunt incurajate sa isi duca tratamentul corect pana la capat. Medicii din toate spitalele in care sunt tratati astfel de bolnavi ne ofera liste cu pacientii «ascultatori», iar noi ii premiem cu cate un tichet in valoare de 50 lei", a explicat Dragos Preutescu, liderul organizatiei de tineret a Crucii Rosii Iasi. De cateva zile, organizatia a lansat si proiectul "Banca de alimente", care ii incurajeaza pe iesenii care isi fac cumparaturile in magazinele Carrefour sa doneze alimente neperisabile pentru persoane nevoiase. "Nu in ultimul rand, si in acest an, timp de 5 zile vom organiza permanenta non-stop de Sarbatorile Iasului, oferind asistenta persoanelor venite in pelerinaj la Mitropolie. Sunt foarte multi voluntari care vor sa participe la aceasta actiune", a adaugat Verginiea Beldean.

"Crucea Rosie formeaza oameni care isi iubesc aproapele"

Orice persoana, indiferent de varsta sau de statutul social, poate deveni voluntar al Crucii Rosii. Pentru aceasta, trebuie doar sa se prezinte la sediul institutiei din Iasi, unde va semna un contract de voluntariat. "Stam de vorba cu fiecare persoana interesata, ii prezentam cu ce ne ocupam si cu ce ne-ar putea ajuta. Voluntarii recent inscrisi sunt incurajati sa participe la cursurile de prim ajutor si la cursurile de comunicare si medierea conflictelor pe care le organizam gratuit. Crucea Rosie formeaza oameni care isi iubesc aproapele. Copiii care vin la noi invata sa aiba rabdarea de a asculta necazul celuilalt, ii vad pe cei nevoiasi si ajung sa ii inteleaga. Voluntariatul la noi ii mai formeaza pe tineri pentru societate, pentru ca ii invata sa lucreze impreuna cu altii si le dezvolta un simt de raspundere extraordinar", a tinut sa sublinieze Verginiea Beldean.

In Romania de 133 de ani

Societatea Crucea Rosie din Romania a luat fiinta la data de 4 iulie 1876 si si-a inceput activitatea in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti. Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si dr. Carol Davila. Primul presedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897. La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii ce uneste Societatile Nationale surori, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte.

sursa: www.flacarais.ro