sâmbătă, 26 septembrie 2009

Banca de alimente in desfasurare! - Ajuta ca voluntar

Dupa cum ati vazut si la TVR in aceasta seara a inceput oficial proiectul “Banca de Alimente” destinat oamenilor vulnerabili din Romania.

Alte informatii suplimentare despre acest proiect le puteti gasi pe www.crucearosie.ro , http://crucearosieiasi.blogspot.com , www.b-red.ro .

Ajuta ca voluntar

Incepand din aceasta seara va astept sa va inscrieti in programul de voluntariat pe care il vom desfasura in magazinele partenere acestui proiect si nu numai atat , ma refer aici si la depozitare , sortare , distribuirea catre persoanele nevoiase.

Am rugamintea ca fiecare dintre voi sa imi trimita e-mail cu ziua si ora cand poate sta la unul din cele doua magazine Carrefour ERA sau FELICIA.Din noiembrie vor fi si REAL cu METRO.

Orarul este astfel:

* LUNI-DUMINICA in 2 ture pentru inceput *

* Prima tura de la 10.00-15.00 , a doua tura de la 15-20.

PS: se pot sta fie mai multe , fie mai putine ore decat cele mentionate mai sus (asta in functie de orarul si problemele personale – nu trebuie sa fiti restrictionati pentru acest proiect , totul este o activitate de voluntariat in timpul vostru liber).

Fiecare voluntar va fi instruit , iar atunci cand va merge in magazine va purta unul dintre echipamentele de Cruce Rosie luat pe baza de semnatura de la sediul nostru aflat in Bd.Stefan cel Mare , nr.10 , bl.B1 parter (in spatele Cubului Verde) inainte de a pleca spre magazine .

Pentru alte informatii sau nelamuriri va rog sa ma contactati la numerele de telefon 0741540172 sau 0762867184 la orice ora si in orice zi.

!!!!! Urmatorea sedinta cu voluntarii este in data de 3 octombrie 2009 ora 14.00 la sediu.


Preutescu Dragos-Andrei

Lider de Tineret

Purtator de Cuvant

Crucea Rosie - Filiala Iasi

miercuri, 23 septembrie 2009

PROIECT-" BANCA DE ALIMENTE A CRUCII ROSII ROMANE"

BANCA DE ALIMENTE A CRUCII ROSII ROMANE

Prezentarea Bancii de Alimente

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie umanitara, auxiliara statului roman care are misiunea de a asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza.

Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, Crucea Rosie Romana contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica.

Pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Crucea Rosie Romana, in vederea indeplinirii misiunii sale, propune proiectul Banca de Alimente a Crucii Rosii Romane, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici.

Proiectul, este o initiativa a Crucii Rosii Romane, preluata dupa modelul unor proiecte similare derulate cu succes, de ani de zile, in tari din Uniunea Europeana, precum si in SUA si Canada.

Proiectul Banca de Alimente presupune stocarea de alimente neperisabile in depozitele Crucii Rosii prin donatii/sponsorizari si distribuirea acestora catre persoanele vulnerabile din Bucuresti si din tara, pe baza evaluarilor efectuate de catre filialele de Cruce Rosie precum si de catre DGASPC-urile de sector sau din judete. Pentru inceput, proiectul va fi implementat in 13 localitati din tara: Arad, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj, Constanta, Focsani, Iasi, Oradea, Pitesti, Sibiu si Suceava.

Avand in vedere complexitatea si rezultatele vizate ale acestui proiect, Crucea Rosie Romana considera esentiala implicarea cat mai multor parteneri, din diferite sectoare ale societatii romanesti: institutii guvernamentale, mass media, producatori si distribuitori de alimente, ONG-uri, cetateni carora le pasa de semenii lor.

Pana in prezent, in proiect s-au implicat:
- Televiziunea Romana, care este partenerul Crucii Rosii Romane in organizarea unui eveniment televizat de colectare de fonduri pentru Banca de Alimente;
- Radiodifuziunea Romana, care ofera spatiu de emisie pentru promovarea proiectului Banca de Alimente;
- Oficiul Central de Stocare pentru Situatii Speciale Bucuresti, care a oferit spatiul de depozitare a alimentelor;
- Carrefour Romania si Mega Image, care oferă spatii in magazinele de tip supermarket in 13 localitati din tara pentru amplasarea de recipiente de colectare a alimentelor cumparate si donate de catre cetateni;
- Banca BRD – Groupe Societe Generale, care a oferit o donatie de 10 000 de euro;
- DE SILVA Intermed SRL, care ofera o donatie de 10 000 de euro in alimente neperisabile;
- Banca Comerciala Romana, care a oferit o donatie de 8 000 de euro si implementarea sistemului de donatii on- line pe site-ul Crucii Rosii Romane;
- Companiile de telefonie mobila Cosmote, Orange si Vodafone, care au oferit gratuit numarul de sms 877, comun in toatete retelele pentru donatii de 2 euro/sms, fara a percepe TVA;
- Compania Romtelecom, care a oferi un numarul de telefon pentru donatii de 2 euro/apel, fara a percepe TVA;
- Agentia de publicitate LOWE care ofera sprijin in campania de promovare a proiectului Banca de Alimente.

Pentru a sustine efortul financiar de implementare a proiectului Banca de Alimente, Crucea Rosie Romana, impreuna cu Televiziunea Romana vor organiza in ziua de 26 septembrie 2009 un eveniment televizat de colectare de fonduri. Evenimentul Gala Crucea Rosie are ca scop colectarea de fonduri prin mai multe metode: donatii in bani sau natura din partea diferitilor producatori, colectarea de fonduri prin sms-uri cu valoare de 2 euro, licitatii de obiecte. Gala Crucea Rosie va fi transmisa in direct atat pe postul national de televiziune, cat si pe TVR International in intervalul orar 21.00 – 24.00. La eveniment vor participa personalitati din diferite domenii: artisti, oameni de afaceri, sportivi, oameni din mass-media, precum si sustinatori si colaboratori din tara si din strainatate, apropiati ai Crucii Rosii Romane care vor sustine proiectul Banca de Alimente.

Modalitatea de functionare a Bancii de Alimente

Banca de Alimente înseamna colectarea, stocarea şi distribuirea de alimente greu perisabile, provenite din donatii/sponsorizari catre persoanele vulnerabile.

Beneficiarii (persoanele vulnerabile) vor fi identificati si inclusi in proiect pe baza de ancheta sociala. Vor fi selectati prioritar, cei care intrunesc cumulativ, mai multe critetrii de vulnerabilitate. Criteriile dupa care vor fi alesi sunt:

 persoane fara venituri sau cu venituri foarte mici
 familii cu multi copii (mai mult de doi)
 familii monoparentale
 copii lasati in grija bunicilor sau a altor rude
 tineri provenind din sistemul de ocrotire sociala
 persoane varstnice
 persoane cu handicap
 persoane cu boli cronice
 persoane fara adapost
 persoane apartinand unor minoritati, posibile victime ale discriminarii
 persoane aflate in situatii de criza (deces in familie, pierderea locuintei, pierderea locului de munca, pierderea sanatatii – accident)

Distributia alimentelor se va face pe baza evaluarilor efectuate la domiciliul beneficiarilor (anchete sociale) de catre filialele de Cruce Rosie si/sau de catre DGASPC-uri.

Procesul de distributie al alimentelor:

Alimentele ajung la beneficiari urmand un proces care se deruleaza in 5 etape:

1. Cumpararea: Donatorii gasesc la rafturile magazinelor partenere, informatii asupra produselor neperisabile care pot fi cumparate si donate.
2. Donarea: Dupa ce alimentele neperisabile au fost achitate la casa, donatorii vor aplica pe ambalajul acestora o eticheta cu sigla Bancii de Alimente, dupa care le vor pune in recipientii speciali pregatiti si inscriptionati cu sigla Bancii de Alimente. Etichetele se vor gasi langa recipientii de colectare.
3. Colectarea: Recipentii cu alimente, sigilati si cantariti, vor fi transportati din magazine la depozitul Bancii de Alimente. Transportul va fi asigurat de o firma specializata impreuna cu voluntarii Crucii Rosii.
4. Sortarea: Alimentele neperisabile ajunse in depozitul Bancii de Alimente vor fi:
- Cantarite si se va verifica integritatea sigiliului aplicat in magazin;
- Sortate de catre voluntari si puse in recipienti diferiti, in functie de categoria de produs si de termenul de expirare;
- Scanate si inregistrate in gestiunea Bancii de Alimente;
- Depozitate in spatiul special amenajat al Bancii de Alimente;
- Preluate de filialele de Cruce Rosie si scoase din gestiunea Bancii de Alimente pe baza de documente justificative.
5. Distribuirea:
- Voluntarii filialelor vor aseza alimentele preluate de la Banca de Alimente in pungi inscriptionate cu sigla Bancii de Alimente.
- Voluntarii vor distribui pachetele beneficiarilor, urmand listele special intocmite
- Beneficiarii vor verifica in prezenta voluntarilor continutul pachetelor si vor semna un proces verbal de primire.


Categoria de produse neperisabile:

Alimente de baza: malai, faina de grau, zahar, ulei, orez, grau, gris, fasole, mazare uscata, linte,arpacas,lapte praf
Conserve: Conserve de carne, peste, pate de ficat, pate vegetal, mazare, fasole, bulion, zacusca, ghiveci, compot
Paste fainoase, cereale: macaroane, fidea, taitei, spaghete, fulgi de porumb, musli
Produse instant: Supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi
Bauturi: cacao, cafea, ceai, apa, sucuri
Dulciuri: Biscuiti, eugenia, napolitane, croasante, fursecuri, ciocolata
Hrana pentru bebelusi: Pireuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf
Alte produse: produse dietetice, alune, miez de nuca, seminte floarea soarelui, fistic, fructe confiate, fructe uscate.



Persoane de contact:

Preutescu Dragos-Andrei – Lider de Tineret 0741.540.172

joi, 17 septembrie 2009

Comunicat de Presa TB

Crucea Roşie Română – prin Filiala Iaşi a oferit sprijin bolnavilor de TBC, timp de nouă luni, în patru oraşe din zona Moldovei: Iaşi, Paşcani, Tg. Frumos şi Hârlău.
În tot acest timp, peste o mie de beneficiari au fost stimulaţi să-şi urmeze tratamentul, cu ajutorul tichetelor ASIST, în valoare de 50 RON. Datorită randamentului care s-a obţinut pe baza acestui proiect s-a decis prelungirea lui cu încă patru luni.
Astfel Iaşul devine al doilea judeţ din ţară în care se v-or distribui în continuare, cu ajutorul voluntarilor filialei de Cruce Roşie, tichete ASIST – bolnavilor de TBC.

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Gala Crucea Rosie - 26 septembrie

COMUNICAT DE PRESA

CRUCEA ROSIE ROMANA LANSEAZA PROIECTUL

“BANCA DE ALIMENTE”

Bucureşti, 10 septembrie 2009: Crucea Roşie Româna a lansat joi, proiectul Banca de Alimente”.

Pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Banca de Alimente a Crucii Rosii Romane reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici. Proiectul este o initiativa a Crucii Rosii Romane, preluata dupa modelul unor proiecte similare derulate cu succes, in tari din Uniunea Europeana, precum si in SUA si Canada.

Proiectul Banca de Alimente presupune colectarea de alimente neperisabile in depozitele Crucii Rosii prin donatii/sponsorizari, stocarea si distribuirea acestora catre persoanele vulnerabile din Bucuresti si din tara. Distributia alimentelor se va face pe baza anchetelor sociale efectuate de catre filialele de Cruce Rosie precum si de catre DGASPC-urile de sector sau din judete. Pentru inceput, proiectul Banca de Alimente va fi implementat in 13 localitati din tara: Arad, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj, Constanta, Focsani, Iasi, Oradea, Pitesti, Sibiu si Suceava.

In zilele noastre poate parea incredibil faptul ca exista zeci de mii de persoane care sufera de foame. Intr-o societate responsabila, orice persoana, cu un simplu gest, poate sa ofere un ajutor considerabil semenilor dezavantajati din punct de vedere social sau financiar, care nu-si pot procura singuri hrana, aflandu-se la limita subzistentei. Proiectul Banca de Alimente ofera ocazia de a se implica direct, alaturi de Crucea Rosie, tuturor celor care doresc alinarea suferintei persoanelor vulnerabile. Va invit, din nou, sa fiti generosi! Hraniti un vis, o lume fara foame!”, a declarat dna Mihaela Geoana, Presedintele Crucii Rosii Romane.

Avand in vedere complexitatea si rezultatele vizate in proiectul Banca de Alimente, Crucea Rosie Romana considera esentiala implicarea cat mai multor parteneri, din diferite sectoare ale societatii romanesti: institutii guvernamentale, mass media, producatori si distribuitori de alimente, ONG-uri, cetateni carora le pasa de semenii lor.

Pana in prezent, in proiect s-au implicat:

- Televiziunea Romana, care este partenerul Crucii Rosii Roamane in organizarea unui eveniment televizat de colectare de fonduri pentru Banca de Alimente;

- Radiodifuziunea Romana, care ofera spatiu de emisie pentru promovarea proiectului Banca de Alimente;

- Oficiul Central de Stocare pentru Situatii Speciale Bucuresti, care a oferit spatiul de depozitare al alimentelor;

- Carrefour Romania, care ofera spatii in magazinele sale de tip supermarket, in 13 localitati din tara pentru amplasarea de recipienti de colectare a alimentelor cumparate si donate de catre cetateni;

- Mega Image, care ofera spatii in 44 din magazinele sale de tip supermarket, in Bucuresti si Constanta, pentru amplasarea de recipienti de colectare a alimentelor cumparate si donate de catre cetateni;

- Banca BRD – Groupe Societe Generale, care a oferit o donatie de 10 000 de euro;

- DE SILVA Intermed SRL care ofera o donatie de 10 000 de euro in alimente neperisabile;

- Banca Comerciala Romana care a oferit o donatie de 8 000 de euro si implementarea sistemului de donatii on - line pe site-ul Crucii Rosii Romane;

- Companiile de telefonie mobila Cosmote, Orange si Vodafone, care au oferit gratuit numarul de sms 877, comun in toatete retelele pentru donatii de 2 euro/sms fara a percepe TVA.

- Compania Romtelecom, care va oferi un numar de telefon pentru donatii de 2 euro/apel fara a percepe TVA;

- Agentia de publicitate LOWE, care ofera sprijin in campania de promovare a proiectului Banca de Alimente.

„Carrefour Romania si clientii sai sunt fericiti sa participe la proiectul Banca de Alimente a Crucii Rosii Romane. Cu siguranta, clientii nostri vor dona mancare pentru familiile nevoiase vizate de aceasta actiune. Suntem mandri sa ne implicam intr-o actiune de o asemenea amploare si ne bucuram ca activitatea noastra in mediul social se extinde la acest nivel”, a declarat dna Andreea Mihai, director marketing Carrefour Romania.

Pentru a sustine efortul financiar de implementare a proiectului Banca de Alimente, Crucea Rosie Romana, impreuna cu Televiziunea Romana vor organiza in ziua de 26 septembrie 2009 un eveniment televizat de colectare de fonduri. Evenimentul Gala Crucea Rosie are ca scop colectarea de fonduri prin mai multe metode: donatii in bani sau in natura din partea producatorilor si distribuitorilor de alimente, colectarea de fonduri prin sms-uri si apeluri telefonice cu valoare de 2 euro, licitatii de obiecte. Gala Crucea Rosie va fi transmisa in direct atat pe postul national de televiziune, cat si pe TVR International in intervalul orar 21.00 – 24.00. La eveniment vor participa personalitati din diferite domenii: artisti, oameni de afaceri, sportivi, oameni din mass-media, precum si sustinatori si colaboratori din tara si din strainatate, apropiati ai Crucii Rosii Romane care vor sustine proiectul Banca de Alimente.

Persoana de contact:

Preutescu Dragos-Andrei , Lider de Tineret , 0741540172

Serban Anca-Georgiana – Coordonator departament mass-media , 0743940521