vineri, 17 octombrie 2008

S.O.S. - Fumatul contraataca


Crucea Rosie Iasi va participa ca partener la un proiect pe tema problemelor de sanatate ce apar datorita fumatului.

Proiectul se va desfasura sub forma unei dezbateri care va avea in centrul atentiei un subiect delicat: fumatul. Echipa constituita va face fotografii cu persoane care fumeaza in diferite locatii ale orasului, urmand ca acestea sa fie prezentate sub forma unui montaj, un alt aspect al intrunirii fiind si infatisarea rezultatelor unui sondaj de opinie pe aceeasi tema. Persoane din fiecare ONG si din publicul ascultator vor vorbi despre experientele pe care le-au trait, fie ca fumatori activi , fie ca fumatori pasivi, precedand un moment artistic.

Scopul principal al acestui proiect este acela ca tot mai multi cetateni sa constientizeze gravele probleme de sanatate cauzate de fumat.

Romania se afla printre tarile cu cel mai ridicat numar de fumatori din Europa. Conform statisticilor, procentul fumatorilor este in crestere, acest lucru devenind un semnal de alarma. Cu atat mai grav, in ultimii ani, copiii si adolescentii au inceput sa fumeze. Fumatul este responsabil pentru 75% dintre decesele provocate de bronsita cronica si emfizemul pulmonar si provoaca mai multe decese decat consumul ilegal de droguri, accidente de circulatie, sinucideri, tulburari mentale si SIDA. Mai mult decat atat, fumul de tigara contine un element letal – plutoniul, precum si alte multe substante cancerigene.
Dorim prin acest proiect sa schimbam pe cat posibil soarta fumatorilor si sa le atragem atentia, printr-un mod unic, de la suflet la suflet, ca fumatul nu e o solutie pentru rezolvarea problemelor, de orice natura ar fi.

joi, 16 octombrie 2008

Pelerinii au fost ajutati si sustinuti





Voluntarii de Cruce Rosie , Filiala Iasi au fost de un mare sprijin pelerinilor veniti la sarbatoarea “Sfintei Cuvioase Parascheva” acordandu-le primul-ajutor , oferindu-le sprijinul psihologic sau transportandu-i catre cabinetul medical din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei , unde li s-au administrat medicamente.
In perioada 11-15 octombrie 2008 peste 50 de voluntari din Iasi si de la filialele din tara : Bucuresti sector 5 , Baia-Mare , Constanta , Bucuresti –sediul central au patrulat non-stop de-alungul randului cu pelerini , unde in noaptea de 13 spre 14 octombrie ajunsese pe o distanta de peste 2 km.
In total au fost mai mult de 450 de persoane care au fost ajutate de voluntari.Au existat si oameni operati , cu boli asociate , boli ale inimii , crize de epilepsie , lipotimie , diabetici , schizofrenici , caderi psihice si oboseala cronica.
Cand a fost cazul Crucea Rosie a oferit apa plata celor care erau obositi sau extenuati datorita caldurii de peste 20 de grade in unele zile.Prin cele doua corturi amplasate au avut un loc de odihna si ingrijire cei care erau bolnavi sau asteptau de foarte multe vreme la rand.Colaborarea cu Inspectoratul Judetean de Jandarmi si Mitropolia Moldovei si Bucovinei au sprijinit si au ajutat la buna desfasurare pentru acest proiect.

Felicitari voluntarilor care au indurat frigul , caldura si numarul mare de ore petrecute alaturi de pelerini.


Mihaes Florin , Havris Gabriel, Constatin Ciobanu ,Preutescu Dragos ,Cuibar Adina , Trofin Otilia , Serban Anca ,Diana Anastasoae ,Alexa Alexandra ,Bostan Alexandra ,Grinea Cristina , Lungu Alexandra ,Oana Botez , Mihaela Posasnicu ,Tanasa Cristina , Munteanu Petronela ,Manolache Oana ,Guraliuc Ioana ,Munteanu Maria , Octavia Ciuhodaru , Adelina Grigoras ,Tame Ramona,Tame Claudia ,Mehedin Raisa ,Rosu Ramona ,Costea Teodora ,Sava Tincuta ,Ilie Anamaria , Buliga Diana ,Velnic Andreea ,Macsim Liviu , Popovici Vasile ,Maftei Ioana ,Popa Ana ,Ionita Andreea ,Dumitriu Ioana , Stejar Mara ,Russu Victoria , Moldoveanu Sanziana , Cristian Leon.






joi, 9 octombrie 2008

Pelerinaj

Cu ocazia sarbatoarei "Sfintei Cuvioase Parascheva" voluntarii de la Crucea Rosie Iasi vor acorda asistenta premedicala si suportul psihologic persoanelor si pelerinilor care vor veni zilele acestea la slujba ce va avea loc La Mitropolia Molvodei si Bucovinei.Aceasta activitatea a fost desfasurata si anul trecut , iar Crucea Rosie Iasi a venit in ajutorul celor care au avut probleme de sanatate datorita frigului ,oboselii sau a unei alimentatii
nesanatoase.Activitatea voluntarilor va incepe duminica si se va desfasura pe parcursul a patru zile ,neincetat.Actiunea se desfasoara in colaborare cu Ambulanta , Inspectoratul Judetean Jandarmi si cabinetul medical din cadrul Mitropoliei.Voluntarii vor purta echipamente specifice avand sigla Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania ca element specific de identificat.

Batalia de la Solferino


Miscarea Internationala de Crucea Rosie si Semiluna Rosie s-a nascut la initiativa unui om de afaceri elvetian, Henry Dunant (1828-1910) in anul 1859, dupa una dintre cele mai sangeroase batalii ale secolului, Batalia de la Solferino. Dunant a atras atentia lumii asupra necesitatii de a infiinta societati de ajutor si de a promova un acord international cu privire la ajutorarea ranitilor si la persoanele care ii ingrijesc. Batalia de la Solferino a avut loc la 24 iunie 1859, in nordul Italiei, unde armatele Frantei si Austriei (peste 320 000 oameni) s-au luptat cu inversunare timp de 16 ore. In urma confruntarii, numarul mortilor si al ranitilor de pe campul de lupta a fost de 40 000 . Batalia a reprezentat o victorie pentru francezi, dar costul a fost enorm: cadavrele erau asezate unele peste altele, iar ranitii zaceau neingrijiti. Numarul chirurgilor era insuficient. Desi existau patru veterinari pentru a ingriji o mie de cai, era doar un doctor pentru acelasi numar de oameni si nici un doctor pentru fortele de artilerie.Henry Dunant venise pentru a-l intalni pe Napoleon III in interes de afaceri. El a fost martor al imaginii oribile de dupa batalie. Dezastrul umanitar rezultat din inclestarea beligerantilor l-a impresionat profund pe tanarul genovez. El a adunat oameni din satul invecinat si a petrecut trei zile, fara intrerupere, pentru a ingriji ranitii. Vorbele sale „Siamo tutti fratelli” (suntem cu totii frati) au deschis inimile voluntarilor, care au ingrijit deopotriva inamici si compatrioti.
Henry Dunant s-a intors in Elvetia, unde a continuat sa fie tulburat de cosmarul caruia ii fusese martor la Solferino. Poate si pentru a-si scoate imaginile din minte, a scris o carte si a publicat-o pe cheltuiala sa, in noiembrie 1862. Aceasta se numea „O amintire de la Solferino”. Principalul scop a lui Dunant era de a aduce in atentia lumii cruda realitate a razboiului, de aceea a trimis cartea sa familiilor domnitoare din Europa, dar si liderilor militari, politici, celor implicati in actiuni filantropice si prietenilor. Cartea a cunoscut un succes imediat si neasteptat, Dunant primind numeroase invitatii si devenind obiectul unui val de admiratie. Cartea propunea doua idei care s-au dovedit a avea o importanta cruciala:
• infiintarea, in fiecare tara, a unei societati de ajutorare a ranitilor pe timp de razboi, alcatuita din voluntari;
• promovarea unui acord international care sa protejeze soldatii raniti pe campul de lupta si pe aceia care ii ingrijesc, oferindu-le astfel un statut neutru.„O amintire de la Solferino” a avut o influenta foarte importanta. In mai putin de un an, ca urmare a propunerilor pe care le continea, a luat fiinta o organizatie mondiala. Meritul lui Dunant a fost acela ca a reusit sa convinga statele sa codifice si sa recunoasca obiceiurile razboiului.
In acea perioada, la Geneva, exista Societatea pentru Bunastare Publica, al carei presedinte era avocatul Gustave Moynier. Acesta a fost adanc impresionat de „O amintire de la Solferino”. L-a invitat pe Dunant sa vina si sa vorbeasca despre cartea sa cu ceilalti membri ai societatii. Intalnirea a avut ca rezultat infiintarea unei comisii compusa din cinci membri. Alaturi de Dunant si Moynier, din comisie mai faceau parte generalul Guillaume Henri Dufour, dr.Louis Appia si dr.Theodore Maunoir.

UMANITATE

Nascuta din grija de a ajuta, fara discriminare, ranitii de pe campurile de lupta, Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, sub aspectul sau international si national, se angajeaza sa previna si sa aline suferintele oamenilor in orice imprejurare. Scopul sau este acela de a proteja viata si sanatatea acestora si de a asigura respectarea fiintei umane. Miscarea promoveaza intelegerea mutuala, prietenia, cooperarea si o pace durabila intre toate popoarele.Conform principiului Umanitatii, orice fiinta umana aflata in suferinta, oriunde s-ar afla, trebuie sa fie ajutata, chiar daca acest lucru este dificil de facut. Scopul Miscarii este de a proteja viata si sanatatea si de a asigura respectarea fiintei umane. Pe timp de pace, protectia presupune, in principal, prevenirea bolilor, a dezastrelor si a accidentelor sau inlaturarea efectelor acestora prin salvarea de vieti omenesti (de exemplu, prin pregatirea in domeniul acordarii primului ajutor). Pe timp de razboi, protectia inseamna asistarea celor protejati de dreptul umanitar (de exemplu, civilii, soldatii raniti sau prizonierii care trebuie sa primeasca hrana, sa fie protejati si sa se bucure de un tratament corect). Umanitatea inseamna promovarea intelegerii reciproce, a prieteniei si a pacii durabile intre popoare.